Blog

Fietsvakantie of familievakantie in Spanje?

Vakantie in Spanje.

Het is eind mei als vrienden van ons uit Nederland komen logeren. Nou ja logeren is een groot woord. Ze brengen hun eigen camper, gewone fietsen én natuurlijk een racefiets mee. Ditmaal hoeft hij geen fiets te huren. Met het gezin bestaande uit man, vrouw en klein kindje zijn ze in 2,5 dag door Frankrijk gereden met de camper. Als ze op zondagmiddag bij ons aankomen is de blijdschap over het weerzien na zoveel jaren aan beide kanten duidelijk aanwezig. De man in het gezelschap – laat ik hem voor het gemak R noemen – is een enthousiast amateur wielrenner. Hij komt hier in Spanje een mooie fietsvakantie houden. Of wordt het toch een familievakantie?

Acclimatiseren

Nadat zij de camper hebben aangesloten op de nodige voorzieningen, installeren we ons met een hapje en een drankje bij het zwembad. Aangezien het al eind mei is, is het daar heerlijk toeven. R kan zich even ontspannen en is direct betoverd door het uitzicht op de bergen, die je vanaf hier kunt zien. Ondermeer De Puig Campana, León Dormido en de Sierra Bernia liggen te stralen in de middagzon. En dat zijn dan nog niet eens de bergen waar de meeste fietsers opgewonden van raken.

Routes

R is zo enthousiast dat hij zich direct verdiept in de diverse routes die worden aangeboden door de Unión ciclista Benidorm. Deze worden in een uiterst handig boekje weergegeven. Aangezien het in Nederland natuurlijk voornamelijk vlak is, besluit R de volgende morgen voorzichtig te beginnen. Direct na het ontbijt met vrouw en 3-jarige dochter vertrekt hij om de eerste uitdaging van fietsen in Spanje aan te gaan. Met een brede lach en een al duidelijk bruine kleur keert hij net na het middaguur voldaan. Hij is niet echt vermoeid teruggekeerd van zijn rit naar Guadalest en omstreken. De eerste dag was een makkie. Vol vuur vertelt hij aan zijn vrouw waar hij geweest is. Tevens hoort hij hoe zij de ochtend genietend met de kleine heeft doorgebracht.

Ontspanning

De dinsdag hebben wij vrij gehouden om samen iets gezelligs te kunnen doen. Daarom vertrekt R de volgende morgen vroeg genoeg om op tijd terug te zijn. Bruiner dan de dag ervoor neemt R na terugkeer een verkoelende duik in het zwembad. Als resultaat van het fietsen in de zon heeft hij de voor wielrenners zo’n kenmerkende  “witte t-shirt-bodypaint”. R heeft bedacht dat woensdag D-day wordt en hij wil de Coll de Rates gaan rijden. Of we die route ’s middags al even kunnen gaan verkennen.

We rijden met z’n allen eerst naar de prachtige Font d’Algar. De watervallen hier in de regio zijn ver in de omtrek van de Costa Blanca en daarbuiten bekend. Zowel de Spanjaarden als de toeristen komen hier graag. Zelfs voor diegenen die niet van het koude water houden, is de omgeving inspirerend om te bezoeken. Tijdens het verkennen van de route merken we dat R toch wel onder de indruk is van de klim, die hem te wachten staat. Maar al snel maakt de lichte twijfel – of is het juist dat hij nauwelijks kan wachten? – plaats voor een ander hoogtepunt van deze vakantie. Eén van de beste en leukste pizzerias in de omgeving bevindt zich in het zogeheten Casco Antiguo in Altea. De pizza die daar wordt geserveerd, is de beste pizza zo zegt R die hij in jaren heeft gegeten! Aangezien dochterlief pas 3 is en moe na zoveel inspanningen keren we tijdig terug naar huis. Ook R gaat op tijd naar bed om zich voor te bereiden op de Coll de Rates.

Eindelijk, de klim der klimmen in Spanje.

De dag is aangebroken! Onder het nu toch echt gebruinde gezicht, lijkt R een beetje witjes te zien bij vertrek. Wij zijn heel erg benieuwd hoe het zal gaan vandaag. Een ultieme uitdaging voor zovele fietsers. Kennelijk hebben wij de fietscapaciteiten van R nog niet hoog genoeg ingeschat. Veel eerder dan verwacht, keert hij terug naar de camper. Met een lach zo breed als zelfs Michael Boogerd nauwelijks had bij het winnen op de Alpe d’Huzes, komt hij soepel aangereden. Wat een genot om te zien, dat een fietsliefhebber zo blij, moe maar tevens ontspannen is na zo’n zware beklimming. De rest van de middag brengen ze met z’n allen door bij het strand, de ijssalon en de speeltuin niet ver hiervandaan. Wat een geweldige dag voor het hele gezin.

Nog even samen genieten.

Helaas komt er aan alles een einde. Omdat het de laatste dag is dat R hier kan fietsen, besluiten zijn vrouw en ik met de kleine meid naar het strand te gaan. We genieten volop van de zon, een terrasje en een ijsje. Ondertussen fietst R voor de laatste keer deze vakantie door de Spaanse bergen.

Waardevolle informatie

Enkele maanden later bellen we R op om eens te informeren, wat hij belangrijk vindt bij het huren van een racefiets. Bijvoorbeeld in het geval hij deze niet zelf zou meenemen met de camper. De start van ons bedrijf komt dichterbij. En daarom denken we eraan om fietsen met Di2 te gaan verhuren. Schakelen door middel van een simpele klik van je vinger, dat zou toch wel ideaal zijn in de bergen hier. R zegt dat hij dat graag wil uitproberen. DEAL! Kom maar hierheen om deze fiets te testen, MAAR dan wel graag weer met vrouw, kind en camper! Tot snel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top