Blog

Fietsen door de vruchtbare natuur van de Costa Blanca

Fietsen door de vruchtbare natuur van de Costa Blanca

Al fietsend door de natuur van de Costa Blanca Noord ontdek je per seizoen weer compleet andere bomen en of planten. Veel streken in Spanje hebben hun eigen specialiteit qua bomen en planten, die er groeien. Enerzijds heeft dat te maken met de al dan niet vruchtbare bodemsoort en het klimaat. Anderzijds heeft dat vaak meer een economische reden.

Nispero´s

Momenteel – dit dus schrijvende eind mei – is het het topseizoen voor de altijd zoete en sappige Nispero´s. In Nederland en België is deze vrucht ook wel bekend onder de naam Mispel en in het Engels heet het Loquat. Qua vorm heeft het iets weg van een kruising tussen een perzik en een abrikoos. Ze zijn alleen nog sappiger, nog zoeter en hebben een lichtzure smaak. Ze zijn zowel mét als zonder schil te eten.

Deze vrucht is nogal kwetsbaar door de wind, die in deze regio nogal eens wil waaien ter nodige verkoeling. Men vindt de bomen dan ook vaak onder heel grote doeken verstopt, die de wind breekt. Hierdoor vindt er minder schade aan de vruchten plaats. Én mocht dat dan toch nog voorkomen, dan worden ze massaal naar een kleine fabriek ter plaatse gebracht. Hier maken ze overheerlijk bier, likeur, honing, marmelade en andere lekkernijen van de beschadigde vruchten.

Image to:cycling through the nature of the costa blanca

Sinaasappelen

Waar of wanneer je ook gaat wielrennen, overal zie je de sinaasappelbomen staan. Inmiddels hebben ze zoveel verschillende rassen weten te kweken, dat we aan de Costa Blanca van midden november tot eind juni verse sinaasappelen kunnen plukken. De meeste van deze soorten zijn speciaal bestemd voor het persen van verse jus d´orange. Een leuke bijkomstigheid van deze verfrissende en gezonde drank is, dat het super goed is voor het herstel van de spieren vanwege het kaliumgehalte. Goed dus als tussendoortje op een terrasje tijdens een mooie wielertocht.

Amandelen

In het Noorden van de Costa Blanca in het gedeelte waar de Jallón vallei zich bevindt, treft men vele amandelbomen aan. Deze vallei ligt tussen diverse bergen, die vaak door onze wielrenners worden beklommen. Vooral in de maanden januari en februari is het een lust voor het oog om hier te gaan fietsen. De amandelbomen staan dan allemaal in een prachtige rose of witte bloesem. De oogst van de amandelen is daarentegen pas zo rond september.

Economische beplanting

Alhoewel het klimaat en de bodemsoort natuurlijk mede bepalend zijn voor de keuze van beplanting, bepalen de financiën die ook. De naam economische beplanting komt voort uit het feit dat het economisch / financieel voordeliger is om op een beperkte oppervlakte zoveel mogelijk dezelfde bomen te planten. Zo zien we met name in de streek rondom Callosa d´en Sarría de Nispero bomen, in de Jallón vallei de amandelbomen en een paar honderd kilometers zuidelijker heel veel tomatenkassen. De kosten van het transport naar een verwerkingsstation worden op die manier zo laag mogelijk gehouden.

Genieten

Tijdens de fietsvakantie – boek nu je fiets – is er dus altijd wel iets moois te zien in de directe omgeving. Én dat is tenslotte waar het om gaat. Lekker kunnen fietsen, een prachtig uitzicht over de zee, de bergen of de valleien waar zoveel gezonden fruitbomen staan. Hoe het ook zij, er is altijd wel iets om van te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top