Blog

Typisch Spaans tijdens de fietsvakantie

Typisch Spaans tijdens de fietsvakantie

In eerdere blogs hebben we al een aantal typische Spaanse gerechten en drankjes besproken. De meeste hiervan worden niet meer alleen aan de Costa Blanca gevonden, maar ook in de rest van Spanje. Wat is nou typisch Spaans tijdens de fietsvakantie. We zetten een aantal gebruiken op een rijtje.

Siësta en wielrennen

De Siësta: een veelvoorkomende traditie die in vroeger dagen in veel warme landen gewoon was. Tegenwoordig wordt deze voornamelijk alleen nog met Spanje geassocieerd. De siësta is bedoeld als een middagslaapje op het moment dat de zon hoog aan de hemel staat. Zodra de lunch is afgerond, is het tijd om in verband met de warmte even rustig aan te doen. Even afkoelen in de schaduw en het lichaam tot rust laten komen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit erg gezond is. Ons blog met tips over fietsen bij hoge temperaturen kun je hier lezen.

Voor de zeer vroege wielrenners is de siësta een ideaal moment om na een mooie route even tot rust te komen en te herstellen. Echter voor veel anderen betekent het voornamelijk een hoop irritaties als je weer eens voor een gesloten deur van een winkel staat.

Verkoeling in Spanje

Vooral in de zomermaanden kan de temperatuur aan de Costa Blanca boven de 35 graden stijgen. Waar de renners zich uitleven op de racefiets en enige mate van verkoeling krijgen door de ontstane rijwind, kan het voor meereizende vrienden of familieleden af en toe behoorlijk warm worden aan de kust. Dé manier om dan verkoeling te krijgen, is het gebruik van een abanico. Ofwel een waaier die met een eenvoudige handbeweging in de richting van het gezicht voor enige afkoeling moet zorgen. Alhoewel het lijkt of de waaier vooral als toeristisch verkoop product bestaat, is niets minder waar. De Spaanse senoras gebruiken over het algemeen de waaier nog dagelijks om zo wat verkoeling in het warme Spanje te verkrijgen.

Image to typical Spanish during the cycling holiday

Ontspanning na inspanning

De Flamenco: wie kent deze dans niet? Na een dagje vol inspanning op de racefiets te hebben gezeten, is het tijd om ´s avonds met een hapje en een drankje wat ontspanning op te zoeken. De flamenco is een muziekgenre met een daarbij behorende dans, die oorspronkelijk uit het Zuiden van Spanje afkomstig is. Hierbij wordt er gedanst op de ¨Cante Flamenco¨, de zang die vaak met een ritmisch geklop wordt begeleid. Voor wie de beenspieren even wil losschudden, is het meedansen op het ritme van de muziek een goede ontspanning. En voor degenen die dat iets te uitdagend vinden, wordt het op prijs gesteld om mee te doen met het knippen in de vingers (pitas) of het klappen in de handen (palmas).

De flamencodansers en zangers kom je overal in de Costa Blanca tegen ´s avonds op een terras van een hotel of een andere uitgaansgelegenheid. Lees hier meer over de Flamenco.

Een voorbeeld van een typische Spaanse dag tijdens de fietsvakantie. Start de dag op de fiets, neem daarna een korte siësta en dans ´s avonds de Flamenco!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top