Blog

Veiligheid tijdens het wielrennen in Spanje

Veiligheid tijdens het wielrennen in Spanje

De veiligheid tijdens het wielrennen is de laatste jaren steeds vaker een punt van discussie in Spanje. Veiligheid bestaat uit vele componenten. Allereerst is daar natuurlijk de racefiets zelf, die aan alle veiligheidseisen dient te voldoen. De renner bepaalt met zijn gedrag ook hoe safe het is. Daarnaast zijn er diverse accessoires die kunnen bijdragen, evenals de kleding. Tot slot natuurlijk zijn de verkeersregels in een land van belang. Op al deze punten gaan we in dit blog wat dieper in.

Een veilige racefiets

Racefietsen zijn er in heel Spanje te huur. In allerlei soorten en maten en van zeer diverse kwaliteit. Uiteraard heb je als wielrenner allemaal een voorkeur voor een bepaald soort fiets. De ene houdt van een wat stijver frame, de ander juist niet. Ook de opbouw van de fiets zoals cassette, crank, remmen enzovoort bepalen mede hoe de kwaliteit van de fiets is. Bij Allure Bike Rental hebben we gekozen voor een Carbon racefiets van het merk Stevens opgebouwd met Shimano Ultegra en disc brakes. Deze remmen zorgen er met name voor dat het afdalen hier in de bergen van de Costa Blanca veilig kan plaatsvinden. Aangezien de meeste ongelukken gebeuren tijdens het afdalen, is dit een meerwaarde. Maar niets bepaalt de veiligheid van de fiets zozeer als perfect onderhoud. En dat doen we dan ook voor én na iedere verhuurperiode, zodat onze klanten een veilige racefiets huren.

Gedrag van de wielrenner

De Costa Blanca is het mekka van de internationale fietswereld. Niet voor niets komen er van half december tot eind januari vele professionele UCI World Tour ploegen voor hun training naar de Costa Blanca. Hierdoor zijn ook steeds meer renners naar deze regio gekomen de afgelopen 10 jaar. Het gedrag van de wielrenner bepaalt voor een groot deel hoe veilig wielrennen uiteindelijk is. Al jaren zien wij grote groepen rijders met soms wel 2 – 4 man naast elkaar een berg beklimmen. Een situatie die niet alleen gevaarlijk is, maar ook voor veel irritatie zorgt bij overige verkeersdeelnemers.

Accessoires van fietsers

Één van de voornaamste accessoires van fietsers die bij kunnen dragen aan een grote mate van veiligheid is het dragen van een helm. Gelukkig is deze in bijna alle landen voor wielrenners inmiddels verplicht. Echter deze is alleen veilig en zinvol indien de juiste maat wordt gedragen en de helm goed zit. Steeds vaker zien we ook dat fietskleding is voorzien van reflecterende stukken. Met name op winterkleding komt dat vaak voor. Alhoewel we aan de Costa Blanca bijna altijd met mooi weer kunnen fietsen, kan het voorkomen dat je door een regenbui wordt overvallen of dat je pas tegen schemering terugkeert. Juist dan is het van groot belang om deze reflecterende kleding te dragen.

Verkeersveiligheid in Spanje

In Spanje is al sinds jaar en dag een verkeersregel die in hoge mate bijdraagt aan de verkeersveiligheid van met name de wielrenners in Spanje. Het betreft hier het feit dat automobilisten alleen mogen inhalen als zij een afstand van minimaal 1,5 meter kunnen bewaren tot de wielrenner. Zo niet, dan staat hier een fikse boete tegenover. Zowel wijzelf als het merendeel van onze klanten ervaren daadwerkelijk dat fietsen aan de Costa Blanca hierdoor heel veilig voelt. Uiteraard wordt dat nog versterkt door de perfecte staat van de wegen hier.

Een ander aspect is de verlichting die in het verkeer door wielrenners mag worden gevoerd. Tot voor kort mocht dat een wit licht voor en een rood licht achterop de racefiets zijn. Dat is nu gewijzigd in het toestaan van een knipperlicht, mits het overige verkeersdeelnemers niet zal verblinden. In tunnels is het zelfs verplicht om als wielrenner je zichtbaar te maken, door het voeren van licht.

Al met al voldoende redenen om te kiezen voor een wielrenvakantie aan de Costa Blanca. In het belang van de veiligheid! Voor het boeken van een uitstekend onderhouden Carbon racefiets met schijfremmen, klik hier. Hopelijk tot ziens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top