Blog

Het verhaal achter winegums in de wielersport

Het verhaal achter winegums in de wielersport

In de wielersport wordt vandaag de dag niets aan het toeval overgelaten. Zeker wanneer het topsport betreft is men jaren bezig met het uitzoeken, afwegen en meten van de juiste voedingsschema´s voor de sporters. Het begeleidingsteam en de staf is groter dan de gemiddelde wielerploeg aan renners heeft. Veel wordt ook wetenschappelijk benaderd. Maar wat is dan het verhaal achter winegums in de wielersport.

Hoe passen winegums in het leven van een topsporter?

Winegums zitten vol koolhydraten en suikers. Suikers worden omgezet in glucose en dat wordt opgeslagen in de spieren en de lever. Deze glucose is nodig om een top prestatie te kunnen leveren. In aanloop naar een zware wedstrijd moet je erop letten dat je lichaam voldoende koolhydraten stapelt. Met name bij duursport is er een constante behoefte die moet worden aangevuld. Hiervoor zijn allerlei gelletjes en sportdranken op de markt. Maar ook na een wedstrijd moet je binnen een half uur suiker en koolhydraten aanvullen. Veel renners eten dan ook een handje gummibeertjes.

Tom Dumoulin en winegums

Tijdens de door Tom Dumoulin gewonnen Giro D´Italia bleek dat hij nogal wat last had van zijn ingewanden. Het beeld van zijn sanitaire stop staat bij velen nog op het netvlies. Dat kwam met name door de koolhydraten. Die zorgen ervoor dat er een bepaalde hoeveelheid vocht in de darmen terechtkomt. Met als gevolg dat dat er ook weer uit moet. Het trainingsmaatje van Tom, Rieff vertelde na de overwinning dat Tom al een paar dagen op winegums en chips leefde voor zijn belangrijke tijdrit.

Etixx caffeine sport gummies

Cafeïne staat bekend om het verbeteren van de concentratie, de focus en het reactievermogen. Het geeft een mentale en fysieke stimulans tijdens het sporten. Je wordt alerter en pijn en vermoeidheid worden tijdelijk verminderd. Behalve de cafeïne bevatten de gummies uiteraard ook koolhydraten, die de energiereserves kunnen aanvullen. Één van de vele fabrikanten is Etixx, zij brengen de gums met een heerlijke citrussmaak op de markt.

Amateur renners

Waarom een heel verhaal over winegums en topsporters? Wat heeft dat te maken met onze lezers en klanten? Een groot deel van onze klanten komt uit landen in Noord-West Europa. Sommigen zijn gewend om voornamelijk over vlakke wegen te rijden. Anderen rijden vaak bij gemiddelde temperaturen van zo´n 15 – 20 graden maximaal. Wanneer onze klanten bij ons een racefiets huren, willen ze uiteraard wel hiervan kunnen genieten. Echter met de veel hogere temperaturen en de bergen hier rondom ons, kost dat heel veel extra energie. Het is belangrijk om die tijdig weer aan te vullen. Naast voldoende water om te hydrateren, is het ook belangrijk om een sportdrank, gelletje of sport gums op de fiets mee te nemen. Ook al zijn we niet allemaal een Tom Dumoulin, iedere sportieve inspanning verdient een goede voorbereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top